Проблемите около казуса с кариерата до село Белащица продължават. По

...
 Проблемите около казуса с кариерата до село Белащица продължават. По
Коментари Харесай

ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ: ПРОВЕРКАТА НА „ХОЛСИМ КАРИЕРНИ МАТЕРИАЛИ ПЛОВДИВ“ БЕ ОПИТ ЗА ПРИКРИВАНЕ НА НАРУШЕНИЯ

  Проблемите към проблема с кариерата до село Белащица не престават. По този мотив в петък, 12.10.2018 година се организира среща в офиса на концесионера „ Холсим кариерни материали Пловдив “ сред Инициативния комитет на протестиращите, изпълнителния шеф на кариерата в Пловдив, Емил Брайчев и представители на Министерство на енергетиката -/МЕ/, Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив и Министерство на земеделието. Припомняме, че протестиращите не желаят продължение на интензивността на кариерата, заради влошеното качество на живот, подбудено от изобилното запрашване на района, както и от шумните гърмежи. Едно от главните настоящи лица в отбрана на протестиращите е ръководителят на Политически клуб  „ Екогласност “ инж. Емил Георгиев, който с изключение на, че взе участие в събитията още от началото на митингите през месец май, бе и движеща мощ на провелата се среща. Как разяснява събитието господин Емил Георгиев:
Г-н Георгиев, взаимната Ви борба с инициативните комитети от Белащица и Гълъбово,  против активността на компания „ Холсим кариерни материали Пловдив “ на находище Белащица, прилича на борбата ви с компания „ Каолин “ на кариера „ Великан “ в региона на Меричлери.  В началото на конфликта Ви с Прокопиев Ви упрекнаха, че защитавате нечии корпоративни ползи. Не се ли опасявате, че и в този момент ще се случи същото?

Не отхвърлям, че пазиме ползи, само че не корпоративни, а ползите на жителите от региона на 9 села, от района към Пловдив – Белащица, Брани Поле, Гълъбово, Марково, Брестник, Цар Калоян, Куклен, Крумово и Руен. Убеден съм, че както преди 5 години при Меричлери, по този начин и в този момент ще спечелим тази борба. Тази борба не е персонална, а в името на идеята по запазване на околната среда и здравето на живущите в тези китни села.
 Представители на Инициативния комитет на протестиращите жители[/caption]
След Ваш сигнал до енергийното министерство и  Ваше гледище в края

компания „ Холсим кариерни материали Пловдив “ в региона на концесията в  находище Белащица. В тази инспекция участвахте и вие предтавители на инициативните комитети от Белащица и Гълъбово.  Потвърдиха ли се сигналите за нарушавания на компанията?

Настоявахме за инспекция, тъй като бяхме осведомени в елементи с тежката обстановка, в която са сложени жителите на въпросните села вследствие на дейностите на „ Холсим кариерни материали Пловдив “. За сведение,

 фирмата е клон на швейцарската компания  „ Лафарж Холсим “, със правосъдна регистрация на територията на Конфедерация Швейцария.

Държа да подчертая, че при инспекцията, осъществена на 20.07.2018 година, по неоспорим метод  установихме, че  „ Холсим “ прави големи нарушавания, които  основават предпоставки за екологична злополука.

Установи се, че от началото на активността си през 2001 година и досега компанията не е рекултивирала нито един квадратен метър  концесионна повърхност, а срокът на концесията изтича след две години. И най-нагло в ново искане за  отдаване на спомагателна повърхност от 50 дка за рандеман се показва, че тя е нужна, с цел да може  да се рекултивира сегашната разкопана и превърната в лунен пейзаж повърхност, която по никакъв метод не може да се рекултивира. Най-странното е, че МЕ изобщо не е сложило такова наложително условие в концесионния контракт, който е в действие  от  01.02.2001 година
 Терена на „ ХОЛСИМ КАРИЕРНИ МАТЕРИАЛИ ПЛОВДИВ “ АД
Установи се също по този начин, че при преправяне на добития скален материал се отделят голямо количество фини прахови частици, поради неизползването на изискваните по контракт хидрофорни уредби за угнетяване на прахоотделянето. Липсва и  ежедневно оросяване на употребяваните пътища и площадки. Не се реализира разчистване и измиване на пътя от републиканската пътна мрежа в региона на кариерата, което е обвързване на вложителя „ Холсим “.

Като допълнение, камионите, които излизат от площадките със суровина замърсяват пътната настилка с тиня, прахуляк, дребни и огромни камъни, като по този метод основават действителна причина за пътни катастрофи, каквито има значително случили се.

Наред с това  са застрашени и два  водоизточника наоколо до кариерата в региона на с. Марково, тъй като дейностите свързани с добива на скални материали  могат да доведат до внезапно намаляване на подпочвените води, до нарушение действието на построени помпени станции и подаващата се питейна вода;

По неоспорим метод с подобаваща земемерна техника установихме и излизане отвън границите на концесията, както и изкопни действия в подножието на находище „ Калоян “, което се предлага да се отдаде на нова концесия. Това  е извънредно тежко нарушаване на концесионния контракт и Закона за концесиите.

В същото време жителите на селата в региона проведоха и два огромни митинга, блокирайки за известно време околовръстния път за Асеновград. В последния митинг се включиха над 700 души и обособена автоколона с над 200 МПС.

Сигнализирахме за  констатираните нарушавания министъра на енергетиката госпожа Теменужка Петкова и настояхме за нова инспекция на активността на компанията на територията на концесията в наличие на представители освен на МЕ, само че и на Министерство на околната среда и водите и Министерство на земеделието и храните. Проверката беше назначена за 12 октомври.

  

Реализира ли се тази проверка  и потвърдиха ли се вашите констатации от първата инспекция?

Представителите на обособените министерства осуетиха инспекцията на терена на концесията, очевидно осведомени, че компанията е в нарушавания. За сметка на това се организира едночасово прочувствено събеседване в работен офис покрай работните площадки. Видимо беше желанието на представителите на страната да пазят „ Холсим кариерни материали Пловдив “. Стигна се до там, че представителя на Министерство на околната среда и водите даваше благо и драго да ни увери, че в Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив в никакъв случай не е констатирано  наднормено наличие на фини прахови частици, което беше опровергано от зам. кмета на община Пловдив Георги Титюков. След което представителя на Министерство на околната среда и водите се поправя и сподели, че е получен единствено един сигнал от региона на Белащица, при което е открито, че единствено една лека кола е била покрита с наслоени прахови частици! Представяте ли си, единствено един сигнал с констатации за наслоения единствено върху една кола! Това е цинизъм и насмешка с представителите на инициативните комитети. Цинизъм и  за какво когато поискахме да забележим цялата документи, обвързвана с активността на кариера ни показаха единствено две карти, от които едната с недействителен щемпел, а другата беше ксерокопие от 1991 година

След това събеседване бяхме поканени на разходка из концесионната повърхност, ей по този начин, с цел да подишаме „ чист въздух “. Запознах представителя на Министерство на земеделието и храните, че имаме подозрения, че на територията на концесията има земи горски фонд, на които не е променено предназначението. Въпросният представител ми сподели, че е специалист по аграрни земи, сякаш  е очаквал на територията на каменната кариера да има аграрни земи.

С други думи, всичко беше предварително  в съгласие, с цел да не се стигне до определяне на нарушавания. Аз настоявам, че  при предходна инспекция, когато  стигнахме до находище „ Калоян “ и беше видно, че се прави рандеман и отвън концесионната повърхност, прикривано с прясно изсипани над 70 самосвала пръст, от компанията ни споделиха,  че това се прави за рекултивация… И в това време уверяваха  мен и представители на инициативните комитети,  че тази повърхност не е тяхна. На мой въпрос за какво рекултивират  терен, които не им е възложен последва многозначително безмълвие.

            И в този момент, връщайки се на последната  тъй наречените „ инспекция “, която в действителност беше една разходка в региона на концесионната повърхност, в диалог, представителят на Министерство на енергетиката господин Станислав Станков и още трима души от министерството с половин уста си признаха,  че на находище „ Калоян “, което е отвън позволената концесия, в действителност се  прави нерегламентиран рандеман. Ако имаше протокол, това неизбежно щеше да се отрази, само че подобен най-малко досега не е изработен и възложен за автограф.

И изобщо цялостна трагикомедия! С други думи,  знае се, че „ Холсим “ са завладяли с нарушавания територия, за която занапред аплайват, само че МЕ не реагира. Казано по различен метод, комисия беше изпратена да прикрива нарушаванията, а не да направи действителна инспекция.

 

След като ви познаваме доста добре, сме сигурни, че няма да се примирите с дейностите на „ Холцим кариерни материали Пловдив “. Какво ще предприемете от тук нататък?

Най-напред ще пожелаеме от МЕ да ни даде карта с настоящите граници на концесията, които граници да съпоставим с тези, открити при първата инспекция от наш специалист геодезист. Ще пожелаваме също по този начин  от Министерство на земеделието да дават целия картен материал, с цел да разберем дали там в действителност има земи горски фонд с неизменен статут. Ще потърсим и мнението на Басейнова дирекция Пловдив, по отношение на застрашените  водоизточници на с. Марково.

И не на последно място ще настояваме за среща с посланика на Швейцария в България Негово превъзходителство господин Денис Кнобел,  защото  както споделих първоначално, „ Холсим кариерни материали Пловдив “ е дъщерна компания на швейцарска компания. Затова ще внесем в посолството официална  взаимната позиция на ПК “Екогласност “, инициативните комитети от Белащица и Гълъбово, както и на кметова на селата  от  района на концесията по отношение на активността на „ Холсим “.

 Много държим да знае посланикът на Швейцария какви ги прави тяхна компания, тъй като сме  запознати с ограниченията, които се взимат за запазване на природата в тяхната страна. В края на краищата нашата страна не е африкански бандустан и няма да позволим  на  една швейцарска компания безчовечен да унищожава българската природа, с което и да заплашва здравето и живота на български жители.

Искам да се знае, че  няма да приемем каквото и да е ново присъединяване в сходни бутафорни комисии и както е тръгнало, скоро ще поведем недоволното население от района на концесията към жълтите павета пред МС  с гледище за преустановяване активността  на „ Холсим кариерни материали Пловдив “ в региона на Белащица. Убеден съм, че в София ще дойдат най-малко двойно повече хора, в сравнение с последния митинг и всички тези, които прикриват  нарушения ще се сблъскат с техния яд.

 

Емил Георгиев

Виж всички публикации от E;r. -->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР